(ВІДЕО) «Увага! Державний кордон України. Прохід заборонено»

НАЗАД
03 листопада 2021 16:17

Якщо ви бачите таку табличку, то ви знаходитеся біля держрубежу та бачите один з результатів роботи інженерних підрозділів Держприкордонслужби.

Сьогодні, 3 листопада, в Україні відзначається День інженерних військ. З цієї нагоди вітаємо усіх військових інженерів з професійним святом і бажаємо здоров’я, щастя та міцності духу кожному, хто зміцнює обороноздатність нашої держави!

Нині особовий склад інженерних підрозділів Держприкордонслужби України виконує найбільш складні та трудомісткі завдання з інженерного забезпечення, які вимагають спеціальної підготовки. Серед них: улаштування, утримання ремонт інженерних споруд та загороджень; установлення монтаж засобів сигналізаційного та радіолокаційно-прожекторного озброєння; фортифікаційне облаштування місць дислокації прикордонних підрозділів та несення служби прикордонних нарядів, обслуговування оптико-електронних засобів; забезпечення справності корабельно-катерного складу та плавучих модулів.

Загалом у рамках інженерного облаштування кордону створюються всі необхідні умови задля своєчасного виявлення та припинення незаконного перетинання державного кордону особами, переміщення через державний кордон транспортних засобів, товарів, вантажів.

З цією метою вздовж усього кордону обробляють контрольно-слідові смуги, риють протитранспортні рови, встановлюють різні загородження, що ускладнюють рух порушникам кордону, також встановлюють та утримують в належному стані спостережні вишки, розчищають просіки тощо.

Лише упродовж 2021 року на державному кордоні України облаштовано: майже 70 км протитранспортного рову, близько 40 км інженерних дротяних загороджень, приблизно 65 км нових контрольно-слідових смуг, 40 фортифікаційних споруд для захисту персоналу та техніки від артилерійських обстрілів. Також встановлено близько 170 інформаційно-попереджувальних табличок «Увага! Державний кордон України. Прохід заборонено». Крім цього, забезпечено утримання існуючих елементів прикордонної інженерної інфраструктури, а це понад 15 тисяч прикордонних знаків та інформаційно-попереджувальних табличок, близько двох з половиною тисяч км контрольно-слідових смуг, сотні кілометрів протитранспортних ровів та інженерних загороджень, сотні фортифікаційних споруд та спостережних веж.

До слова, сьогодні облаштування кордону, зокрема й інженерне знаходиться серед пріоритетів вищого керівництва України.  Зокрема в липні цього року Президент України своїм Указом ввів у дію рішення РНБО  «Про окремі питання реалізації державної політики у сфері захисту державного кордону». Серед іншого документ містить доручення Уряду забезпечити в 2021 - 2022 роках фінансування заходів, пов'язаних із викупом/відчуженням для передачі Держприкордонслужбі земельних ділянок шириною 30-50 метрів уздовж лінії кордону. Також до кінця 2022 року мають бути профінансовані заходи з облаштування кордону, встановлення прикордонних знаків, прикордонних просік, будівництва інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, комунікацій. Серед іншого рішення Раднацбезу передбачає передачу Держприкордонслужбі спецтранспорту для виконання земляних робіт з облаштування інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси